RASLAVICE: Obec v najbližších dňoch spustí skúšobnú prevádzku kanalizácie a ČOV

16.07.2012 Bardejov

Raslavice 16. júla (TASR) – Výstavba kanalizačnej siete v obci Raslavice, okres Bardejov, na ktorú samospráva získala zdroje z eurofondov, je vo finálnej fáze. Starosta obce Anton Lamanec informoval dnes médiá, že prebieha proces kolaudácie a skúšobnú prevádzku by chceli spustiť už v priebehu tohto týždňa.
Starosta konštatoval, že celkové náklady na výstavbu kanalizačnej siete a čistiarne odpadových vôd (ČOV) predstavujú približne 3,5 milióna eur. Obec získala 95 percent oprávnených nákladov z Operačného programu Životné prostredie, zvyšok peňazí vrátane neoprávnených nákladov doplatia z obecného rozpočtu.
"Celková dĺžka kanalizačnej siete je okolo 12 kilometrov. Predpokladáme, že po spustení ČOV sa napojí zhruba jedna tretina obyvateľov. Výhľadovo počítame s tým, že dôjde k napojeniu asi 90 percent obyvateľov obce," uviedol Lamanec.
Pripomenul, že na niektorých miestach ešte nie je kanalizácia dokončená a proces napájania sa na sieť môže v obci s 2500 obyvateľmi trvať niekoľko rokov.
"Na poslednom zasadnutí obecného zastupiteľstva sme schválili určitý príspevok na bežný meter vlastnej prípojky, pokiaľ jej dĺžka presiahne 40 metrov," doplnil starosta. Zdôraznil, že ukončené vetvy siete sú postavené tak, aby mal každý objekt možnosť pripojiť sa na kanalizáciu.
Podľa starostu bude kanalizácia a ČOV veľkým prínosom pre obec i jej obyvateľov. Vzhľadom na to, že obcou preteká rieka Sekčov a Hrabovecký potok, pozitívny vplyv to bude mať aj na životné prostredie obcí v ich povodí.
Navrhovaná kanalizačná sieť je gravitačná, to znamená, že potrubia sú položené v spáde a nebude teda potrebné budovať žiadne prečerpávacie stanice, okrem tej v areáli ČOV.
Lamanec doplnil, že celá sieť je koncipovaná tak, aby sa na ňu mohla napojiť aj kanalizácia susednej obce Vaniškovce, pričom ide o približne tretinu siete v spomínanej obci. Splašková voda sa bude upravovať v novovybudovanej čistiarni odpadových vôd.
 

Vyberte región